12/02/2015

6 kummalist asja Islandi juures


Teadagi on Islandil väga palju veidrat. Seda teavad suure tõenäosusega isegi need, kes Islandit süvitsi uurinud ei ole. Lisaks sellele, et siin on palju kummalist on siin see kummaline selline, mida mujal maailmast ei leiagi. Noh, ma teile siin geograafilistest eripärasustest rääkima ei hakka, küll aga igapäeva toimetuste juures olen täheldanud palju sellist kummalist, mida ma Eestis märganud ei ole...või mis kodus on kuidagi kummaline teha.

1. Ilm ei ole takistuseks
- Kui Eestis kallab taevast vihma ning õues on tuul (keskmisest tugevam), siis lasteaias lastega reeglina õue ei mida. Islandil ei ole see aga takistuseks. Siin peab imeliselt paika see, et ei ole olemas mitte halba ilma vaid halb riietus. Vihmariided on siin väga populaarsed ning niimoodi terve lasteaiahoov kummisaabaste ning kummi/kileriietega õues vihmas mõllabki.

2. Riietus ei ole ka takistuseks
- Lisaks sellele, et ilmastik ei ole takistuseks, et ole tegelikult riietus ka. Kui lasteaia lastele pakivad emmed-issid vihmakindlad riided ilusasti kaasa, siis koolilapsed selle kategooria alla aga (reeglina) ei liigitu. Koolihoovist möödudes on seal alati kümneid läbiligunenud riietega õpilasi, kes ilma tähelegi ei pane ja lõbusalt mängivad. Samuti oli minu jaoks hästi kummaline see, et õue mängima minnes ei pane lapsed tegelikult endale isegi jopet mõnikord selga. T-särgi või pusa väel on täiesti normaalne tuule ja vihmaga õues mängida.

3. Sa ei leia kuivatusnööre hoovidest
- Riietusega edasi minnes, ei kuivata islandlased oma riideid õues, sest see oleks rumalus (okei, võibolla kunagi ikka, suvel näiteks? äkki?). Kuna siinne ilmastik muutub lihtsalt märkamatult ja väga kiiresti, siis sama kiiresti kui paistab õues päike võib hakata ka vihma sadama ning tõenäosus, et su riided saavad kuivaks, on minimaalne. Seepärast on pea iga islandlase kodus kuivati ja suuremate majapidamistega inimesed saavad endale reeglina ka pesutuba lubada.

4. 0-korrus ei ole keldrikorrus
- Kui meie oleme harjunud, et maja kõige esimene korrus on tavaliselt jalgrataste ning kõige selle jaoks, mida igapäevaselt me ei vaja, siis islandlased elavad 0-korrusel. Jalutades tänaval ning ebaviisakalt enda jalgade kõrgustes olevatesse akendesse sisse nillides olen näinud, et 0-korrusel on näiteks mõnel majapidamisel köök, magamistuba ja lastetuba. Sellele ma olen ise ka hea selgituse tegelikult leidnud, sest suure tõenäosusega on 0-korrus kõige soojem korrus terves majapidamises. Kuna seal on väikesed aknad ning kõik soojad veetorud ja muud värgid jooksevad maja alla kokku, on seal alati väga soe. Lisaks ei kimbuta seda korrust ka akende vahelt sisse puhuv tuul ning muidu külm ilmastik. Lisaks on pealtnäha ühe pere majad eraldatud just niiviisi kaheks (või mitmeks) majapidamiseks. Ühe pere jaoks on terve keldrikorrus, siis teise pere jaoks esimene ning kolmanda jaoks teine korrus. Niiet siin pole midagi kummalist selles, kui ütled, et keldris elad.

5. Elekter on lõputu...vesi ka
- Islandlased kulutavad Eesti mõistes TOHUTULT elektrit ning vett. On täiesti tavaline, et terve pere magab või pole koduski, kui kodus tuled põlevad ning seda ka suure tõenäosusega siis terve päev, sest kui hommikul üles ärgatakse, siis on ju nii valge, et ei pane tähelegi, et lamp kusagil nurgas põleb (või talvel nii pime, et lülitaksid valguse niivõinaa sisse). Koju jõudes paneksid selle aga suure tõenäosusega uuesti põlema, niiet siis saabki järeldada, et islandlaste kodudes alalõpmata tuled põlevad. Ja ma ei ole küll loomulikult kõigi islandlaste koju piilunud, kuid igasuguseid lampe ja valgusteid on neil toas hästi palju! Aga taaskord- see hakkab täiesti loogilist seletust omama talve saabudes, kui enamus ajast on väljas öö. Neli tundi valget aega ei kvalifitseeru väga päeva alla.

6. Reklaamipaus kinos keset filmi
- See oli minu jaoks esimese kinoskäigu korral ausaltõeldes täitsa hämmastama panev, sest ma ei mõistnud (ega tegelikult mõista siiani täielikult) selle olulisust. Kuid tõepoolest. Istud siis sina kinosaali maha, kena suur ekraan, helisüsteem on bueno, enne filmi algust käivad ikka klassikalised reklaamid ja treilerid teistest filmidest. Hakkab siis sinu film peale, vaatad, pugid kahe suupoolega oma popkorni kui äkki (enamasti ikka selle kõige huvitavama koha pealt) lähevad saalis tuled põlema, hakkavad jooksma uuesti reklaamid ja 80% saalisviibijatest kihutab uksest välja. Eeeee?!!!?!?!! Jah, filmi vahepeal on veerandtunnine vahepaus, mille ajal minnakse pissile, uut popkorni laadungit ning kokakoolat ostma. Ja siis läheb film edasi. Mismõttes nagu, kes teeb nii? See on nii õel tegu. Keegi ei tohi niimoodi kinos filmielamust ära rikkuda. Pole ju raske kohe enne filmi kaks potsikut popkorni osta, kui sa tead, et vaheajal niikuinii lähed järgmise järele.


No comments:

Post a Comment