3/04/2016

KUS KOHAST SELLISED KASSID TULEVAD?


Teate. Ma olen hästi palju aega sellest mõelnud, et ma kirjutan teile oma kassist, aga siis ma olen samas leidnud end küsimast, et no keda huvitab mo kass. Paljud ei teagi tema olemasolekust siin. Aga enivei. Ma räägin teile oma Islandi kassist, kelle nimi on Skuggi [loe: Skükki]. Skuggi tähendab muide eesti keelde tõlgituna "varju", aga see-selleks. See ei ole jutu point.

Saime me ta eelmise aasta septembris. Paigaldasime edukalt ka kassiluugi enda koduuksele, et tal oleks vaba voli oma aega ja tegemisi ise reguleerida ning sellest lähtuvalt siis ka kodus-väljas käia. Oleks me teadnud, milliseks selle kassi eluviis kujuneb, oleks selle avatud koduuksega vist natukene oodanud.

Esiteks ei läinud kaua aega, kui kass läks ning noh... läkski. Ja ei tulnud oodatud aja pärast tagasi vaid näiteks järgmine päev. Aga alati rahulolevalt ning usutavalt, et ta teab, kus ta kodu on ning väga naudib kojutulekut. Magamiseks on ta meie kodus leidnud söögilaua peal oleva antiikse Itaaliast toodud käsitööna valminud pastakausi. Mitte just kõige klassikalisem ja soojem kassipesa, aga see-selleks jällegi. Kassid ongi kummalised.

Mingil hetkel hakkasime me aga saama aina rohkem kõnesi teemal Skuggi. Sest noh- me panime talle kaelasildi kaela koos koduaadressi ja telefoninumbriga. Küll oli ta erinevatel tänavatel liiga kaua kondanud või teiste kasside kassiluukidest vöörastesse kodudesse murdnud. Tugevamalt saigi probleem alguse sellest, kui ta mingi periood magas meie naabrite valge kassi juures...pidevalt! Üks kord siis naabrimees helistas.

"Hallo. Teil on hall kass eksju? Ta on viimased neli päeva meie juures maganud. Palun tooge ta ära."

Tõime ära. 

Skuggi oli kaks päeva edukalt kodus, nurrus vahelduva eduga oma pastakausis ning söögikausi ääres. Ühel hetkel telefon helises uuesti. Sama naabrimees helistas.
"Teie kass pole kaks päeva minu juures olnud. Kus ta on?" 

... Okeiii

Ükskord scrollisime Facebookis news feedi, ühel hetkel oli sõrm nii hoos, et skrollis üle. Kui tagasi natukene läksime, nägime, et keegi oli postitanud feisbukki "kaudnud" gruppi pildi Skuggist, kes Reykjaviki peatänaval pappkasti sees (mis talle keegi ehitanud oli??!) vihma käes eriti haleda näoga, stiilis mul-ei-ole-kodu-ma-suren-kohe-nälga näoga sealt vastu vaatas. Võtsime jalad selga ning tõime ta tänavalt koju. Seejuures- ta ei mänginud kodutut üldse kodust kaugel. Viie minutit tee kodust max.

Kolmas kord olime Vestmannaeyjaril, Islandi mõistes otsekui Saaremaal. Tund aega praamiga sõitu ja siis üks väike ilus saareke Islandil. No mõelge, et olete Saaremaal ja siis teie kass on Tallinnas. Jätsime ta ööseks koju, lukustasime kassiluugi ning jätsime talle liivakasti, toitu täis kausid ning veed ning pastakausi magamiseks. Öhtul kell kaheksa helises telefon.

"Hallo. Teate, teie kass on katusel ja ta ei saa sealt enam alla."

NELJANDAL KORRUSEL!

Me tõesti ei olnud selle peale tulnud, et ta ülemisel korrusel katuseaknast, mis on DIAGONAALIS! ja praokile jäetud, et ta sealt välja ronib ja põgeneda püüab.
Sel hetkel oli meie naabriks Islandi üks ministritest ning peale kõne talle, võttis ta oma selle halli lahtikäiva redeli, ronis nii kõrgele kui sai katusele, ning päästis selle looma sealt katuselt ära.


Ei ole veel end of story. Läheb edasi. Ja iga kord kui me mõtleme, et enam hullemaks minna ei saa, siis Skuggi näitab, et ta suudab veel.

Ilmselt on see kass sotsiaalsem kui terve meie pere kokku, sest kuna minu mini-korter on Eesti mõistes keldrikorrusel, hoian ma alati oma akent lahti. See tähendab, et otse kõnniteelt saab sisse astuda. Mitte inimene muidugi, aga kassi ukseks kõlbab see väga edukalt. Niisiis kasutab Skuggi ka minu lahtiolevat akent oma teise koduuksena.

Ükskord helises kell kolm öösel telefon juba kaheksandat korda. Kui juba kaheksa korda on vööras number helistanud, siis hakkab mõte peas tiksuma, et äkki on midagi kellegagi kuskil valesti. Üheksandal korral võtsime telefoni vastu. Teisepool toru oli vali muusika ning päris mitme õllene mehehääl.

"Kle.... kas sul on halli värvi kass vä? On jah? Kuuuule teaaaad, ta on meiega siiin pubis, istub laua peal ja joob õlut meiega. Tahad talle järgi tulla vä?"

...

Kell viis hommikul tuli Skuggi oma kaelarihma tilina saatel vaikselt mu korterisse akna kaudu sisse. Terve ülejäänud päeva ta kodust diivanilt ei liikunud... Kuradi pint piima.

Mis asi sa oled, kass Skuggi??????!?
majasteet oma pastakausis magamas

3 comments:

  1. Hahahahahha, ma naersin ikka päris korralikult seda lugedes :D:D:D:D Kihvt kass! Kujutan ette, et teile tekitab parajat peavalu, aga no jumala eest- mul võiks olla ka kass, kes minuga pubis õlut joomas käib :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eile oli ta teatris ja hotellis käinud. Täna hommikul helistati valitsusest, kus oli riigikogu või miski säärane tähtis istung hommikul kell 8 toimumas. Skuggi oli koosoleku saali kuidagi enne saand ja istunud kellegi tooli peal. Don't ask, päriselt ka :D

      Delete
  2. Issand kui naljakas kass teil on :D :D

    ReplyDelete