2/04/2018

KUIDAS KOHVI OSTES MITTE IDIOOT OLLA?


Ma olen viimased aasta ja natukene peale töötanud aktiivselt kohviäris. Olnud kõrval ning õppinud kohvi röstimist ning sellega seonduvaid tegureid ning üleüldiselt saanud laialdast teadmist endast targemate käest. Lihtsalt õeldes- kohvi on terve suur maailm, mille joomine on palju tavalisem, kui veini oma, kuigi maailm kohvitassi ning veiniklaasi taga on, ma ütleksin, peaaegu täpselt sama. Kes mind teavad, oskavad kindlasti rääkida kaasa minu pikaaegsest veiniarmastusest. Ja mitte sellest kui alkoholist vaid kui kunstivormist ning teadusest. Aga kuna veini keset päeva 3 korda lürpida on ühiskonna poolt endiselt veel pärsitav, siis otsustasin loogiliselt esimesed 8 tundi päevast kohvi peale üle minna.

Iga päev lähen ma tööle ja naudin kogu kohviprotsessi, millest ma osa saan. Ja siis seda osa, kus ma saan uusi baristasi välja treenida. Kogu see protsess on aga viinud lühikese aja jooksul sinnamaale, kus pole kaua aega möödas sellest, kui ma ise ei olnud sugugi teadlik sellest, mida ma päris täpselt joon. Ja siis sellest, kuidas ma igapäev baristana töötades jobudele küsimustele vastama pean. Ja värske mälestus mineviku minast küsimas neid samu küsimusi, on mind toonud selleni, et ma kirjutan teistele omasugustele aasta aega tagasi, kuidas teadlikum kohvitarbija olla, sest 1) enamus meist joob vähemalt 1 tassi kohvi päevas (kui mitte rohkem) 2) ja natukene võiks teada, misasi see ikkagi on täpselt, mida sa igapäev automaatselt jood või ostma tuled. Pean ainult hoitama siin alguses kohe ühe asja ära, et kohvijookide seletused ei vasta Starbucksi jookidele. Starbucksist ostetavad igapäevased kohvijoogid (cappucino, cafe latte, macchiato) on väga kauged originaalretseptidest.

Alustame fun factist (mida paljud meist ei tea): kohviuba tuleb kirsist. Kohvikirss on taim, põõsa sarnane taim, mis annab punaseid kirsse. Kohviuba on nende kirsside "kivid". Kui võrdleme tavaliste söögikirssidega. Siit alates saab nüüd minna väga spetsiifiliseks, aga hoiame lihtsama, ok.

1) 1 VÕI 2 SHOTTI ESPRESSOT? 
- Võib-olla on juhtunud, et kohvi tellides su barista küsib: "Kas üks või kaks shotti espressot (a.ka single or double shot of espresso)" ja sa ei tea päris täpselt mis vastata, seepärast vastad kogeledes "Eee... lihtsalt tavalist." Tõde on see, et ei ole olemas sellist asja nagu "normaalset" või "tavalist".
Las ma selgitan- tavaliselt lähevad inimesed sellest küsimusest segadusse. Et kas siis mo tassi tuleb rohkem piima? Suurem tass? Saan oma raha eest rohkem kraami? Eeee..??
Vastus: Mõtle, milline kohvi sulle maitseb. Tugev kohvijook või pigem piima baasil kohvijook? Tassi suurused jäävad samaks, muutub piima kogus-  ehk oleneb kas sa tahad rohkem kohvi (ja kofeiini) või mitte. Kohvikuteti varieerub, kuid tavaliselt 1shot espressot - 20grammi ning 2 shotti 40grammi. Seega mõtle välja milline kohvi sulle maitseb või situatsiooniti kofeiini koguse tõttu vaja on. Kas tugev kohvimaitsega (2shotti) või õrn kohvimekk 1 shoti näol.
Mõndedes kohvikutes on võimalik sul valida enda kohvitopsi suurus. Varieeruvalt võivad mõned kohvikud suurematesse suurustesse juba lisashoti espressot lisada, kuid enamasti on suuruste vahe piimahulgas. Niiet uuri ja tee selgeks, kuidas sinu enimkülastatavad kohvikud toimivad.

2) HELE VÕI TUME RÖST?
- Kui oled kunagi juhtunud mõnda vähe spetsiifilisemasse kohvikusse, kus su barista küsib sinu käest valida tumeda või heleda rõsti vahel ja sa ei ole päris kindel, mida ta küsib siis:
igapäevaseks kasutamiseks peamine erinevus seisneb selles: hele rõst = õrnema kohvimaitsega, kuid rohkem kofeiini, tume rõst = tugevam kohvimekk, vähem kofeiini.
Hele rõst on maitse poolest kerge, happeline. Tume rõst vastupidine- ümar, täidlane maitse.

3) SA VALID OMA KOHVILE KOHVIOA...
... näiteks väikestes põnevates kohvikutes, kus saad erinevate röstide ning ubade vahel valida (Ethiopia, Columbia, Honduras...) ning siis veel saad valida endale kohvipruulimismeetodi ning su barista abistab sind igati armsalt ning hästi ning te peate terve pika vestluse maha, et sa saaksid endale just sinu maitsemeelele sobiva kohvitassi...
... JA SIIS su barista ulatab sulle su kohvi ja sa lisad sinna piima ja/või suhkurt peale.
Let me tell you a story. Sa ei saa sellest kohvitassist mitte mingisugust erinevat kohvielamust, kui sa lisad sinna piima ja suhkurt. Sa tapad sellega kõik kohvi nüansid, mis annavad sulle võimaluse uut kogemust saada. Ja kui sa ütled, et sa ei tahtnudki sellega kogemust saada vaid lihtsalt kohvi, siis on aja kokkuhoiu teguri mõttes ning kõigi elu kergemaks tehes sul mõtekam paluda enda tavapärast tellimust. Sest nii sa ilmselt raiskad ise natukene enda raha, kulutad kaua aega ning natukene solvad baristat.

4) "ÜKS SUUR CAPPUCINO PALUN..."
- Ma mäletan ise end niimoodi tellides, mõeldes, et saan natukest raha makstes rohkem kraami. Tõde on see, et saad rohkem piima ja kui sulle maitseb megapiimane kohvi, siis ongi fain. Aga kui sa lähed kohvi ostma (ja mitte tavaliselt filterkohvi, sest sellisel juhul saad tegelt ka rohkem kohvi) ja kui see on vaid piimabaasil kohvijook, siis ei saa sa tegelikult mitte rohkem kofeiini vaid rohkem piima.  Seega kui so hommikune unisus või vajadus energiabuustiks viib sind kohvi ostma, siis soovitan väiksemates kogustes kofeiinilakse (topelt espressoga cappucino, machiato, espresso...).

5) MIS ON CAPPUCINO JA CAFE LATTE ERINEVUS?
- Ilmselt on need kaks kõige tavapärasemat kohvijooki, mida me kõik teame ja mida oleme harjunud kuulma, nägema ning ka tellima. Aga igapäevaselt baristana töötades olen aru saanud, et paljud meist vist päris ei mõista nende kahe erinevust, kui mulle tuuakse latte tagasi õeldes, et see on liiga kuum või cappucino peale krimpsutatakse nägu, sest see on liiga väike.
Cappucino on vahune kohvijook, kus on retsepti järgi umbes 1cm piimavahtu, piima temperatuur jääb 60-65 kraadi juurde (st. teda on kerge ja üsnagi kiire juua, sest temperatuur ei sunni teda jahtuma). Koguseliselt on ta väiksemas tassis, sest cappucino on oma maitsenüansilt cafe lattega tugevam- seepärast on oluline ka kohvi-piima vahekord, et liigne piim espressot domineerima liigselt ei hakkaks. Originaalretseptis seisab et cappucino retsept: 1 osa espressot, 1 osa piima ja 1 osa vahtu. Kõik peaksid olema omavahel samas vahekorras.
Cafe latte on eelkõige piimane kohvijook, kus retsepti järgi on umbes 0,5cm piimavahtu, s.t et pool cappucino piimavahu kogusest. Piima temperatuur jääb 65-70 juurde (st. teda on veidi aegasem juua, sest temperatuur võib kohati panna "peale puhuma" või jahtumist ootama). Koguseliselt on ta suuremas tassis, sest cafe latte on oma maitsenüansilt cappucinoga nõrgem- ta on rohkem piimasem.
Originaalretseptis seisab, et cafe latte retsept on: 1 osa espressot, kaks osa piima, 1 (või 0,5) osa vahtu. Piim peaks olema domineerivamas vahekorras.

6) KAS SEE ON KOHALIK KOHV?
-See on ilmselt kõige idiootlikum küsimus millele ma aegajalt vastata saan, seda enam, et ma töötan Islandil. Samas ei ole sellel väga vahet.
Nimelt. Kohvi kasvab ainult teatud regioonides siin maamuna peal ja kohvioad on enamus paikades siin maamunal sisse imporditud toode. Seega kui sa ei taha endast rumalat muljet jätta, küsides küsimust kas too kohvi on kohalik, küsi selle asemel et kas see kohvi on KOHAPEAL röstitud. Seda võid sa küll paljudes kohtadest leida ja teeb ka kohvi ostmise reisidel eriliseks, kui lähed kohalikku roasterisse ning ostad sealt paki kohviube kaasa. Aga "Kas see on kohalik kohvi" võid küsida näiteks mõningates rajoonides Lõuna-Ameerikas, Aafrikas ning Aasias.

7) KUI SUL VÕI BARISTAL EI TUNDU MARUKIIRE OLEVAT...
-...ja Sa tahad näiteks enda kohvile suhkurt lisada, küsi baristalt, kas ta võiks su espresso sisse enne piima kallamist suhkru sisse panna ja ära segada. See ei ole küll elulise olulisusega küsimus, kuid kui suhkur sulatada eelnevalt väikesesse espresso kogusesse, ning seejärel lisada piim, on maitse tunduvalt ühtlasem ja minu arvates meeldivam. Lisaks kui Sinu barista on teadlik ning oskaja, jääb tema lattekunst ka rikkumata, sest näiteks minul on küll mõnikord kurb kui ma teen maruilusa lattekunsti kohvile peale ja järgmine hetk kui ma selle ära ulatan, näen juba kuidas sinna sisse suhkur peale lendab ning lusikas kõik sassi ajab :( Minul on näiteks üks klient, keda ma tean, kellele ma alati panen espresso sisse 2g suhkurt enne ära. Ja see on okei!

8) KUI SA TELLID AMERICANO...
... siis esiteks Americano on erinevate kohvikuteti erinev selle osas, kas lisatakse 1 või 2 shotti espressot, kuid tehniliselt on ta espresso + ekstra vesi. Seega rohkema veega espresso. Mis on VÄGA nauditav, kui ta on õiges koguses ja Sinu maitsemeele järgi timmitud sobiva veekogusega.
Kuid on üks lihtne "reegel" selle juures. Americano peaks olema alati enne tassis/topsis vesi ja siis lasta espresso vee peale, sest niimoodi jääb alles sinu kohvile crema, mis on see mõnus-hea kohvikreemine osa, mis tuleb alati espressoga kaasa. Tassis on seda lihtsamast-lihtsam ka eristada.

Mulle hetkel ei meenu ühtegi punkti rohkem. Kuid ilmselget on neid natukene veel, kuid ei ole ehk nii väga levinud. Aga kui sa ostad kofeiinivaba-karamelli-single-soja-latte ja su barista näost natukene naeratus kaob, siis ära liiga südamesse võta. See on lihtsalt ühele treenitud baristale natukene kummaline tellimus ja me päris täpselt ei pruugi sind mõista, aga samas ega hukka ka ei saada.
Tõsiasi on aga ka see, et kohvikutes ja kohvimasina taga töötab ka terve hunnik inimesi, kes ei ole tegelikult baristad, vaid on lihtsalt kohvi tegemise mingil moel ära õppinud, omamata mingisugust teadmist õigest piima vahustamisest või espresso-piima-rösti tagamaadest.
...ning tõde on tegelikult ka see, et kuigi Starbucks on üks popp "kohvipleiss" siis kui sa tahad tegelikult KOHVI kui kohvina saada, peaks see olema kindlasti mitte sinu nimekirjas esimene, kuhu minna, sest baristade seas on Starbucks rohkem tõgamise ning naljatamise koht kui tõsine kohvibisness.

PS: Kui sa oled sojapiimaga kohvijooja, mis on jumala ok, aga sa saad alatihti sellise paksu, ebameeldiva vahuga kohvi, siis palu enda baristal, et ta su sojapiima absoluutselt ei vahustaks vaid ainult soojendaks! :)

Aga kui teil on enda kohvi ostmise või kohvi kohta küsimusi, mis teile kohvikutes käies mõnikord segadust tekitab või te ei ole veel leidnud endale õiget kohvijooki, siis võite küsida- ma võin aidata, kui oskan! :)
Loodan, et sellest oli pisut kasu teie järgmise kohviostmise juures! <3 nbsp="" p="">


9 comments:

  1. Kuidas sõna "kohv" ainsuse nimetavas käändes kirjutades mitte idioot olla: http://www.eki.ee/dict/qs/index.cgi?Q=kohv&F=M

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kohvi-kohv. Sul on õigus! Mo kniksudkraapsud! <3

      Delete
    2. Siin ma hoian enda saarekeelt, niiet mo on mo koos sooga ja köigega!

      Delete
  2. Kas Islandil töötades kohvikus räägid inglise või islandi keeles?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oleneb täielikult kliendist- islandlastega ikka islandi keeles ja turistidega inglise keeles.

      Delete
  3. Lahedalt informeeriv artikkel! //Ainult, et suhkur õigesti ainuse omastavas on suhkrut, mitte suhkurt. http://www.eki.ee/dict/QS2006.tegemisel/index.cgi?Q=suhkur&F=M&O=0&E=0

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ootasin, et keegi seda mainib, aga muidu hoogne ja sütitav kirjutis.

      Delete